Verkoop via NVM Online Bieden

Verkoop via NVM Online Bieden


Bij Online Bieden kun je tenminste zien wat er gebeurt

“Wij promoten het gebruik van NVM Online Bieden al sinds het eerste uur. We zijn een klein kantoor met een goed gevulde portefeuille aan woningen en een groot netwerk in de regio Badhoevedorp, maar ook aan de andere kant van de ringvaart in Groot-Amsterdam. We merken hier de laatste tijd steeds vaker dat de “Amsterdamse taferelen” op de huizenmarkt ‘de brug over komen’, zoals we dat hier zeggen. Het is hectisch, de prijzen lopen op, maar het aantal mensen dat wil komen bezichtigen neemt inmiddels wel wat af. Gelukkig neemt de kwaliteit van de kijkers flink toe, ze zijn serieuzer.”

“Ik merk dat klanten die we begeleiden bij de aankoop, gefrustreerd raken omdat ze én heel veel huizen moeten bekijken, waarop ze vervolgens telkens bieden én het biedingsproces vaak veel tijd kost en niet transparant is. Soms grijp je op duizend euro mis of wordt het je helemaal niet gegund op basis van de voorwaarden. Als je dan soms achteraf hoort wat het verschil was met het uitgebrachte bod, dan bekruipt je vaak het gevoel “als we dat geweten hadden…. ”.

 

De overheid zou online bieden verplicht moeten stellen

“Als ik aan de aankoopkant zit en mijn klant wil een bod doen op een huis dat via Online Bieden wordt verkocht, gaan we er eerst samen goed voor zitten. We bepalen een strategie en een maximale prijs, waarvan ik vanuit mijn kennis en marktgevoel denk dat die verantwoord is. Ik breng dan namens hem, de biedingen uit, maar ben tijdens het biedingsproces continue in contact met mijn cliënt om de strategie desgewenst bij te sturen.  Dat is als aankoopmakelaar een heel andere rol, dan de gebruikelijke, maar ik kan hem hiermee beter helpen om er een zo goed mogelijke deal uit te slepen. Wat mij betreft mogen alle huizen via zo’n systeem verkocht worden.”

In de markt hoor je vaak het tegengeluid, “dat je met Online Bieden de excessen eruit haalt”, maar steeds vaker blijkt, dat middels het biedsysteem er steeds hogere opbrengsten worden gerealiseerd. Sterker nog, er zijn inmiddels al enkele voorbeelden waarbij de opbrengsten aantoonbaar hoger liggen. De markt van potentiële kopers is op het moment erg groot en dat kan inderdaad prijsopdrijvend werken. Bij het transparante systeem van Online Bieden kun je tenminste zien wat er gebeurt en altijd nog zelf beslissen of je, ondanks de met je eigen aankoopmakelaar afgesproken “maximum biedprijs”, alsnog iets meer wil bieden. In plaats van het doen van een blinde “gok”, waarvan je geen idee hebt of je in de buurt zit.

Danny Manasse – Onkenhout Makelaars, Badhoevedorp 

19-11-2021 NVM Online Bieden

Meer informatie over online bieden, kijk op de site