Blog #2 Gekte op de huizenmarkt
Blog #2 d.d. 22 maart 2023
Gekte op de woningmarkt
De woningmarkt is al jaren het gesprek van de dag bij de barista-bar op kantoor, de gender reveal party, de nazit bij de zwangerschapsgymnastiek en tijdens vrijwel elk ongewenst jubileum. Ook voor de media is het een “sexy topic” tussen de misère van alledag. Elke verandering of ontwikkeling bij verkoopprijzen of hypotheekrente is aanleiding voor push berichten en vette koppen.
Cherry-picking
De gevolgen van dergelijke prikkels hebben een wezenlijke invloed op de partijen in de woningmarkt. De praktijk leert, dat afhankelijk van het belang, zij of hij de voor hem of haar lekkerste kersen van de taart kiest. Om deze vervolgens voor eigen gewin als argument in te brengen. De grote lijnen en de termijnvisie worden achterwege gelaten met tot gevolg dat de ondoorzichtige marktsituatie voortduurt. De hectiek van de afgelopen jaren zet zich, nu in een tegenovergestelde richting door.
Dagkoersen
Verkoper: “ik hoorde vanmorgen in hey nieuws, dat de … bank zegt dat huizenprijzen in januari met … procent gestegen”. Koper: “op … site staat dat de woningen … procent gaan dalen”. En het papegaaien betreft ook alle waarzeggerij en fluctuaties van de hypotheekrente. Is er ooit onderzoek gedaan naar het waarheidsgehalte van deze voorspellingen? Wij hebben het nooit gedaan, maar ons gevoel is, dat er maar weinig uitgekomen zijn. De tussentijdse correcties zijn overigens ook weer nieuws. Neem ook in overweging, dat al deze cijfers met vertraging en dus achteraf worden gepubliceerd.
Gezond verstand
Gebruik je verstand en stel je zelf de vraag of dit voor jou het moment is. Ga naar je financieel adviseur ,overleg met hem of haar de pro’s en cons en ga goed voorbereid op zoek. Verliefd worden op een huis is geweldig, vooral voor de verkoper en de verkopende makelaar, maar een rationele benadering voorkomt dat je een “blauwtje” loopt. Een aankoopmakelaar kan zorgen, dat je met je beide trillende voetjes op de grond blijft staan.
Energielabel indoctrinatie
En tenslotte nog wat over de waarde die aan het Energielabel wordt toegekend. Het initiatief en het beoogde doel ervan, wil ik geenszins bestrijden. Wat zegt zo een label eigenlijk? En vooral als het label wat lager is. Wegen de investeringen op tegen het energielasten voordeel? Is het niet een beter om je geld te besteden aan zonnepanelen? Leveren die niet meer op, dan bijvoorbeeld het isoleren van de kap in een bergvliering? Begrijp me niet verkeerd, ik ben voor verduurzaming, maar het hypen van het energie labels bij klassieke vooroorlogse woningen slaat inmiddels door. En ja, ook een warmtepomp lijkt een goed idee in het kader van verduurzaming, alhoewel het bouwen van die systemen schijnbaar nog niet helemaal milieuvriendelijk kan. Zolang je maar voldoende zonnepanelen kwijt kan, zijn alle apparaten die op elektriciteit werken een zinvolle investering. Maar wees alert met de keuze van je energieleverancier. Want ze zijn niet allemaal even flexibel, service-minded en scherp geprijsd.
Kortom, bij het verkopen en kopen van een huis komt echt veel meer kijken. De echte makelaar hoeft niet voor niets elk jaar weer vele dagen besteden aan cursussen en studie.
Wil je je huis verkopen of heb je aankoopbegeleiding nodig? Maak een vrijblijvende afspraak 020-659.22.63 of mail